Del 1: Tips för att komma igång
Alla människor är olika och vi springer av olika anledningar. En del tränar för ett lopp, andra för att få en stund för sig själv. Vissa drivs av förmågan att springa långt, andra snabbt. Det vi dock har gemensamt är att vi alla varit nybörjare någon gång. Oavsett vilken drivkraft du har, vilket ditt mål är och vilka förutsättningar du har är det viktigt att man hittar ett löpformat som passar just dig. Det är alltså viktigt att man utgår från sig själv och inte låter sig dras med bara för att du läser om det i någon tidning, hör hur kollegorna pratar om en viss runda/ett visst lopp och så vidare.
När du väl bestämt dig för att börja springa finns det några saker som kan vara bra att tänka på.
- Varför vill jag springa?
Vad är målet med min träning?
Vilka är mina styrkor/svagheter?
Ska jag träna själv eller tillsammans med någon?
Vilken dag/Vilken tid på dygnet passar det mig att träna?
Genom att ta sig en stund och funderar över dessa frågor ökar möjligheten att du kommer lyckas att göra löpningen till en naturlig del av din vardag. Om du dessutom har en familj att ta hänsyn till är det viktigt att du redan från början är tydlig med hur du ska få dina nya rutiner att klaffa med det övriga livet. Kanske kan du hinna med en kort runda innan jobbet, under lunchen eller varför inte springa till och från jobbet om avståndet är rimligt långt.
Ett klassiskt nybörjarmisstag är att man går in i "projektet löpning" med en alldeles för stor ansats. Man går helt enkelt från att vara passiv till att vilja träna flera gånger i veckan. Risken är att du drabbas av någon typ av löparrelaterad skada eller helt enkelt tappar motivationen då löpningen hela tiden är förknippat med någon jobbigt. Genom att fokusera på korta pass i lugnt tempo där du hela tiden kan bibehålla en stolt hållning och sedan bygger vidare från det ökar möjligheten att du får hålla dig skadefri och associerar löpningen med något positivt.